31 maart 2012

Een bad met zuiveringszout

Zuiveringszout, natriumbicarbonaat (NaHCO3/baking soda),  is een zout dat vele toepassingen kent. Ik bespreek er een paar van, zodat u er uw voordeel mee kunt doen in uw zelfzorg.

Als we bij de drogist vragen om zuiveringszout, komen ze meestal aan met een klein (blauw) doosje waar ‘maagzout’  of  ‘zuiveringszout’ op staat. Maagzout is zuiveringszout dat gebruikt wordt om (overtollig) maagzuur te neutraliseren. Maar er zijn ook nog andere toepassingsmogelijkheden.

Een bad met zuiveringszout?

In een holistische Duits behandelingscentrum voor mensen met tumoren, wordt veel gewerkt met zuiveringszout in baden om het zuur/base evenwicht van het lichaam positief te beïnvloeden. Hun gedachtegang is als volgt. Een tumorcel heeft een sterkere stofwisseling en verbrandt daarbij veel suiker/glucose. Maar het is een niet volledige verbranding waarbij relatief veel melkzuur wordt geproduceerd. Dit melkzuur dat door de tumorcellen wordt geproduceerd kan pijnen veroorzaken. We kennen allemaal spierpijn na intensief sporten of rennen. Ook hier is sprake van een ophoping van melkzuur in de spiervezels. Strekken en rekken na de inspanning zorgt ervoor dat de spieren dit melkzuur beter loslaten, zodat het afgevoerd kan worden.

In het Duitse behandelingscentrum nemen gasten, indien zij daar de voorkeur aan geven, dagelijks een bad waaraan zo’n 100 gram zuiveringszout is toegevoegd. Aangenaam warm en lekker genieten van het “gladde water” gedurende ongeveer dertig minuten. Zij doen dit dagelijks om de pijnklachten de baas te blijven. Zij geven hier de voorkeur aan, om geen morfinemedicatie te hoeven nemen.

Verzuring

Verzuring is een natuurlijk gegeven. Als we zuurstof opnemen wordt dit omgezet in koolzuur, CO2. Dat ademen we uit. Door goed en volledig uit te ademen kunnen we de mate van verzuring door zuurstof  in te ademen, in evenwicht houden. Daarom is het ook zeer bevorderlijk voor het lichamelijk herstel tijdens onze nachtrust dat ons slaapvertrek goed geventileerd is en een frisse temperatuur heeft.

Door geraffineerde voeding en suikergebruik verzuurt ons lichaam sterker. Moeheid, zwaarte, gebrekkige concentratie, lamlendigheid en verschillende pijnklachten zijn hiervan het gevolg.

Maar waar weinig over gepraat wordt, is de invloed van onze gemoedsstemming op het zuur/base evenwicht. Gemoedsonrust, stress, negatieve gedachten en negatieve gevoelens, zowel over onszelf als over onze omgeving, veroorzaken ook verzuring.

Een ligbad of voetenbad met zuiveringszout is een mooie en aangename manier om ons zuur/base evenwicht op een positieve manier te kunnen beïnvloeden.

Voor een voetenbad gebruikt u ongeveer vijftig gram en voor een ligbad ongeveer honderd gram zuiveringszout.

Het is goed om zuiveringszout op voorraad thuis te hebben, omdat het zo veel toepassingsmogelijkheden heeft, waaronder bij het schoonmaken. Ook kun je het gebruiken om je groenten en fruit in te wassen, om zodoende het effect van bestrijdingsmiddelen en milieuverontreinigingen te minimaliseren.

Bij de drogist kun je ook potten van een kilo bestellen/kopen. In winkels voor tuin en dier kunnen ze het zelfs in zakken van 25 kilo aanbieden; daar is het dan bekend als natriumbicarbonaat, of als sodiumbicarbonaat, en wordt het gebruikt als bijvoer voor dieren.  Een hele voorraad, maar het is prima spul om in huis te hebben en een plaats te geven in uw zelfzorg

Neusspoeling

In de yogatraditie wordt er gewerkt met een netikannetje oftewel een neuskannetje. Om het schoonspoelen van je neus wat aangenamer te maken, wordt aangeraden om er een beetje steen- of zeezout aan toe te voegen. Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat bij dit ‘neusspoelen’ het gebruik van zuiveringszout ook heel goede diensten bewijst. Het is steeds weer verwonderlijk om te zien wat er allemaal in die ‘neusgrotten’ verborgen kan zitten. Het klimaat is daar dusdanig warm en vochtig dat er zich relatief snel ontstekingshaarden kunnen ontwikkelen, die een verstorende werking kunnen uitoefenen. Deze extra zorg voor de neus (en bijholtes) kan erg weldadig zijn! Een aanrader dus.

Bovenstaand kannetje kan besteld worden via: www.lekkerinmnvel.nl  onder de categorie neusspoelen.

Terug naar boven

Dit ben ik laatst tegen gekomen

Ben ik online? > Meer lezen

Terug naar boven

Wilt U iemand helpen? Deel dan hier onze website,

Met wie wilt u delen? Twitter Facebook LinkedIn