10 juni 2012

Een zucht van verlichting

Vlak achter de maag ligt een zenuwplexus dat de plexus solaris wordt genoemd, oftewel de zonnevlecht. Zo wordt ook het energiecentrum genoemd vlak onder de punt (het zwaard) van het borstbeen, midden tussen de onderkanten van de ribbenbogen. Het is een kwetsbare en gevoelige plek en wordt in de energieleer het emotiecentrum genoemd.

In dit deel van uw lichaam (ergens tussen dat kuiltje onder uw borstbeen en iets boven uw navel) ervaart u de emoties het sterkst. Soms kan het zo erg zijn dat u uw eetlust verliest. De zonnevlecht kan dan als een knoop, een steen op uw maag aanvoelen. Vooral hooggevoelige personen bouwen daar snel en gemakkelijk spanning op, dat een drukkende sensatie kan geven. Fysiologisch kan het zijn dat dit zenuwplexus dan zo verkrampt raakt, dat de hoeveelheid zenuwenergie die naar verteringsorganen stroomt beperkt wordt en de verteringscapaciteit daardoor vermindert. U verteert in uw buik niet alleen voedingsstoffen, maar ook indrukken van buiten en onbewuste gedachten van binnenuit. Energetisch kan de zonnevlecht door het ophopen en vasthouden van spanningen een soort flessenhals vormen tussen de borst- en buikholte. De ademhaling neigt er dan toe zich voornamelijk tot de borstholte te beperken. Dit kan zich mogelijkerwijs ontwikkelen tot hyperventilatie, waarbij mensen het gevoel kunnen krijgen dat hun de adem als het ware bijna ontnomen wordt.

Een volwaardige ademhaling voltrekt zich in de borst-, buik- en bekkenholte. Vlak boven het schaambeen zit de plek die in de zangpedagogiek het ademsteunpunt wordt genoemd. Een punt waar u zich bewust van mag blijven tijdens in- én uitademing.  In de energieleer wordt dat het kosmisch oog of chipunt genoemd. U ademt naar en vanuit dat punt, zodat de levensenergie ruimtelijk kan stromen. Zo gauw u enige druk ervaart in uw zonnevlecht kan een diepe inademing door de neus met daaropvolgend een diepe uitademing door de mond veel van de spanning afvoeren. Het kan helpen de uitademing gepaard te laten gaan met een hoorbare zucht, kreun of grom, afhankelijk van het karakter van de sensatie in de buik. Zelfs een verbeelding van het uitademen van deze spanningen als het uitblazen van een zwarte wolk negatieve en zware energieën kan het weldadige effect versterken.

Zo blijft uw adem uw trouwste bondgenoot in het reguleren van de levensstromen in uw lichaam. Een zucht van verlichting is het proberen waard!

Zie ook: Hetty Draayer,       Meditatie, energie en bewustzijn

De innerlijke weg vanuit het kosmisch oog. De Driehoek

Terug naar boven

Dit ben ik laatst tegen gekomen

Ben ik online? > Meer lezen

Terug naar boven

Wilt U iemand helpen? Deel dan hier onze website,

Met wie wilt u delen? Twitter Facebook LinkedIn